Αγάπη & Σεξ: Άνδρες – Γυναίκες

«Αν δεν υπήρχαν οι γυναίκες, όλα τα λεφτά του κόσμου δε θα είχαν καμία σημασία» Α. Ωνάσης

Αγάπη & Σεξ: Άνδρες - Γυναίκες - Πέτρος Βαβουράκης M.Sc. – Συμβουλευτικός Ψυχολόγος ΨυχοθεραπευτήςΉμουν έφηβος όταν διάβασα σ’ ένα λογοτεχνικό βιβλίο ότι «οι άντρες αγαπούν τις γυναίκες που ερωτεύονται, ενώ οι γυναίκες ερωτεύονται τους άντρες που αγαπούν». Τώρα, 30 χρόνια μετά, ως ψυχοθεραπευτής πια, καταλαβαίνω ότι είναι  εν μέρει αλήθεια, διότι στις γυναίκες αυτό συμβαίνει μόνο όταν ωριμάσουν συναισθηματικά. Καθώς μεγαλώνουμε, ακούμε συνέχεια και πιστεύουμε ότι οι άντρες θέλουν το σεξ και ειδικότερα το ευκαιριακό σεξ, πολύ περισσότερο από τις γυναίκες, αλλά είναι πράγματι έτσι;

 Πολλοί μύθοι κυκλοφορούν στην κοινωνία που συχνά τους οικειοποιούμαστε και πιστεύουμε. Ένα παράδειγμα είναι η πεποίθηση, ότι τα κοριτσάκια περπατάνε και μιλάνε γρηγορότερα από τα αγοράκια. Για πολλά χρόνια έγιναν εκτεταμένες έρευνες σε παιδιά απ’ όλο τον κόσμο και σε όλες βρέθηκε ο μέσος όρος να είναι ακριβώς ο ίδιος.

Κατά συνέπεια, ψυχολόγοι σχεδίασαν δεκάδες πειράματα με κατάλληλες συνθήκες και έψαξαν κατά πόσο ισχύει ότι οι άνδρες θέλουν το σεξ περισσότερο από τις γυναίκες. Ακόμα και τώρα τα αποτελέσματα όλων αυτών των πειραμάτων, μελετών, δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μία απάντηση, αυτό που φάνηκε καθαρά είναι πως (μόνο) όταν οι γυναίκες αισθανθούν ασφαλείς, οδηγούνται στο εφήμερο και ευκαιριακό σεξ με την άνεση και την θέληση που δείχνουν οι άνδρες.

 Για να ερμηνεύσουμε σωστότερα τα παραπάνω αποτελέσματα πρέπει στο σημείο αυτό να αναφερθούμε σε παλαιότερες μελέτες, που δείχνουν ότι το 45% των γυναικών έχουν υποστεί στη ζωή τους κάποια μορφή σεξουαλικής βίας. Όλοι γνωρίζουμε ότι η αίσθηση πιθανού κινδύνου μας αυξάνει τις αναστολές. Πόσο μάλλον που οι γυναίκες έχουν να αντιμετωπίσουν και την κοινωνική κατακραυγή η οποία, αν και έχει μειωθεί στις μέρες μας εντούτοις. ακόμα υφίσταται και στις πιο πολιτιστικά προηγμένες κοινωνίες. Κατά συνέπεια, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί πως οι διαφορές των φύλων ως προς το ευκαιριακό σεξ, είναι περισσότερο κοινωνικό-πολιτικές παρά βιολογικές.