Κρίσεις Πανικού

Η διαταραχή Πανικού εντάσσεται στις αγχώδεις διαταραχές. Οι Κρίσεις Πανικού (ΚΠ) είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες, τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, και ταλαιπωρούν  υποβαθμίζοντας  την καθημερινότητα αλλά και την ποιότητα ζωής πολλών ατόμων.

Η διαταραχή πανικού συμβαίνει από κατακόρυφη αύξηση του άγχους. Εντελώς ξαφνικά έχουμε μια έντονη αίσθηση ότι βρισκόμαστε σε άμεσο-κίνδυνο. Νιώθουμε  πολύ άσχημα, έχουμε εφίδρωση, η αναπνοή μας γίνεται πολύ γρήγορη, η καρδιά μας χτυπά δυνατά και ακανόνιστα, ζαλιζόμαστε, νομίζουμε ότι θα πεθάνουμε ή θα τρελαθούμε κ.α. Συνήθως μία ΚΠ διαρκεί λίγο και δεν ξεπερνάει τα δέκα λεπτά, όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που διαρκεί ώρες.

Μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε και σε οποιαδήποτε ηλικία. Η ένταση του φόβου και ο τρόμος που νιώθει κάποιος όταν πάθει ΚΠ είναι δυσανάλογα της αγχώδους καταστάσεως που βρίσκεται. Σύμφωνα με πολλές έρευνες  όλοι οι άνθρωποι είναι πιθανό να εκδηλώσουν σε κάποια φάση της ζωής τους, μία ή δύο κρίσεις πανικού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αναπτύξουν ποτέ αυτή τη διαταραχή.

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από τη διαταραχή πανικού αισθάνονται πολύ δυστυχισμένοι και αβοήθητοι. Οι άνδρες συχνά κατακλύζονται από συναισθήματα αδυναμίας και μειονεξίας. Όμως η διαταραχή πανικού δεν έχει σχέση με τη δύναμη του χαρακτήρα, σχετίζεται κυρίως με την κλιμάκωση του άγχους το οποίο δε βρίσκει επαρκή τρόπο εκτόνωσης. Η διαταραχή πανικού βέβαια είναι ιάσιμη.

Τα κυριότερα συμπτώματα της Κρίσεως Πανικού.

  • Αίσθηση αδυναμίας στο σώμα
  • Ζαλάδα
  • Εφίδρωση
  • Έντονοι κτύποι της καρδιάς
  • Μούδιασμα άκρων
  • Πόνοι (συνήθως στο στήθος)
  • Δυσκολία στην αναπνοή (δε φτάνει το οξυγόνο)
  • Αίσθηση πως χάνω τον έλεγχο-πως θα τρελαθώ
  • Αίσθηση τρόμου (κάτι πολύ κακό θα συμβεί)

Πως ξεχωρίζουμε φυσιολογικούς φόβους από τις Κρίσεις Πανικού;

Εάν κάποιος παθαίνει ΚΠ σε συγκεκριμένο περιβάλλον, πχ σε μέρος με πολύ κόσμο, ανελκυστήρα κτλ. τότε δε μιλάμε για διαταραχή πανικού αλλά για φοβία. Το άγχος που νιώθουμε όταν ξαφνικά φοβηθούμε (πχ. σε ένα πιθανό τρακάρισμα) είναι μια φυσιολογική εμπειρία, κοινή για όλους τους ανθρώπους και μας κάνει να νιώθουμε άσχημα.  Είναι η απάντηση του νεύρο-βιοχημικού συστήματος μας, στην απειλή. Όταν φοβηθούμε ο υποθάλαμος εκκρίνει μια σειρά ορμονών που κάνουν το σώμα να αντιδρά, οι κτύποι της καρδιάς αυξάνονται ραγδαία, το αίμα φεύγει απ το πεπτικό και τρέχει προς τα άκρα για να οξυγονώσει τους μυς, όλες οι αισθήσεις οξύνονται (ακούμε καλύτερα, βλέπουμε καλύτερα), το σώμα ετοιμάζεται, αν χρειαστεί, να δώσει όλο του το δυναμικό  του για να αμυνθεί. Η ΚΠ δεν έχει πραγματικό λόγο κλιμάκωσης (δεν μας συμβαίνει κάτι κακό) αλλά  είναι ένα τυχαίο ασυγχρόνιστο γεγονός. Μπορεί όμως, ν’ αφήσει κατάλοιπα και μνήμες έτσι, όποτε βρεθούμε στο ίδιο μέρος (που πάθαμε ΚΠ) να νιώθουμε πανικό.

Όταν η αδρεναλίνη πλημμυρίσει το ανθρώπινο σώμα παραμερίζει όλα τα άλλα λειτουργικά (συστήματα σκέψης), ακόμα και της λογικής και ετοιμάζει την αντίδραση. Έτσι,  η αντίδραση μας είναι παράγωγη του φόβου, δηλαδή ενός έντονου συγκινησιακά συναισθήματος και όχι της λογικής. Κατά συνέπεια, μπορεί κάποιος να φανταστεί πως όταν μία ομάδα ανθρώπων φοβηθεί (απειληθεί η υπόσταση της)… αυτόν που θα προτείνει την πιο συγκινητική λύση, τείνουν να ακολουθούν οι περισσότεροι. Φυσικά η συγκινητική λύση, ως παράγωγο πρωτόγονου συναισθήματος και όχι  ώριμης σκέψεως, είναι συνήθως λάθος.

Τι προκαλεί την Κρίση Πανικού;

Η ΚΠ προκαλείται  τυχαία, μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και όταν χαλαρώνουμε. Οργανικά αυτό που συμβαίνει είναι πως επιταχύνεται η αναπνοή μας και γίνεται ρηχή, ως αποτέλεσμα υπερ-οξυγονώνουμε το αίμα. Αν το υπερ-οξυγονωμένο αίμα φτάσει στον εγκέφαλο δύναται να προκαλέσει βλάβη. Κατά συνέπεια, ο ίδιος ο εγκέφαλος προκαλεί την ΚΠ για να πάρει τα ηνία και να επιβραδύνει την ανάσα.

Πως μπορώ να βοηθήσω τον εαυτό μου

  • Μέσα σε μια χάρτινη σακούλα αναπνέουμε  για δύο με τρία λεπτά όταν πάει να ξεκινήσει ΚΠ (ακριβώς όπως κάνουν όσοι έχουν άσθμα).
  • Συστηματική αεροβική άσκηση (πάνω από 30λεπτα χ4/εβδομάδα
  • Υγιεινή διατροφή, πληθώρα βιταμινών.
  • Αποφυγή διεγερτικών όπως, πιπέρι, καυτερά, καφές, τσάι, αναψυκτικά, redbull, κτλ.
  • Καλός και βαθύς ύπνος είναι απαραίτητος
  • Ακρόαση χαλαρής μουσικής