Αυτοεκτίμηση vs Αυτοπεποίθηση

Τι είναι Αυτοεκτίμηση (Είμαι)

Αυτοεκτίμηση vs Αυτοπεποίθηση - Πέτρος Βαβουράκης M.Sc. – Συμβουλευτικός Ψυχολόγος ΨυχοθεραπευτήςΗ λέξη αυτοεκτίμηση αναφέρεται στις θετικές και αρνητικές σκέψεις καθώς και στα συναισθήματα που τρέφουμε  για τον εαυτό μας. Όταν πιστεύουμε ότι είμαστε καλοί άνθρωποι, ότι   οι άλλοι μας βλέπουν θετικά, και ότι αξίζουμε, η αυτοεκτίμηση μας αυξάνεται, στην αντίθετη περίπτωση, φυσικά, μειώνεται.

Η αυτοεκτίμηση μας καθορίζεται από διάφορους παράγοντες. Ο σημαντικότερος παράγοντας είναι η αξία που οι γονείς μας  συνέβαλαν να  διαμορφώσουμε στην παιδική μας ηλικία. Έτσι μεγαλώνοντας, αυτό που μας επηρεάζει είναι το πως ερμηνεύουμε οι ίδιοι τις επιδόσεις  μας, την εμφάνιση μας και τις σχέσεις μας.

Ενώ στους περισσότερους ανθρώπους η αυτοεκτίμηση είναι ένα σχετικά σταθερό χαρακτηριστικό, λειτουργικά επηρεάζεται και αυξομειώνεται καθημερινά. Σε γενικές γραμμές, ένας άνθρωπος με αυτοεκτίμηση ξεχωρίζει διότι δεν κρίνει και δεν προσβάλει τους άλλους, αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεων του, ξέρει να ζητάει συγνώμη και όταν χάνει, καταφέρνει να κρατάει την αξιοπρέπεια του.

Τι είναι Αυτοπεποίθηση (Μπορώ)

Η λέξη αυτοπεποίθηση αναφέρεται στην πίστη που έχουμε στον εαυτό μας να τα καταφέρνει σε πράγματα και σε καταστάσεις. Ένας άνθρωπος με αυτοπεποίθηση δεν φοβάται να τολμήσει, είναι έτοιμος να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες και να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις. Εκεί όμως που η αυτοπεποίθηση μας «τελειώνει»  το «κουράγιο» αναλαμβάνει. Η αυτοπεποίθηση λειτουργεί στο «γνωστό» ενώ το κουράγιο στο «άγνωστο» Κάθε φορά που «πετυχαίνουμε» η αυτοπεποίθηση μας αυξάνεται και κάθε φορά που η αυτοπεποίθηση μας αυξάνεται, πετυχαίνουμε πιο εύκολα.

Είναι πολύ χρήσιμο σε έναν άνθρωπο η αυτοεκτίμηση του και η αυτοπεποίθηση του να βρίσκονται σε κάποια ισορροπία (για να μην πούμε ομοιόσταση). Δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν ευκολότερο να ενισχύουν την αυτοπεποίθηση τους παρά την αυτοεκτίμηση τους. Όσοι όμως τείνουν  να αυξήσουν μόνο την αυτοπεποίθηση τους, συχνά καταλήγουν με ένα βουνό επιδόσεων και τίτλων, οι οποίοι δεν καταφέρνουν ποτέ να γεμίσουν το κενό που αισθάνονται μέσα τους. Έτσι, αντί να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της προσωπικής τους ζωής (ώστε να αυξηθεί και η αυτοεκτίμηση τους) απλά κρύβονται πίσω από τις επιτυχίες και τα διπλώματα τους.

Φωτεινά παραδείγματα ανθρώπων με διογκωμένη αυτοπεποίθηση και χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι και κάποιοι διεθνείς  αστέρες που ενώ έχουν φήμη και άπειρη αυτοπεποίθηση υιοθετούν αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές ή οδηγούνται στην αυτοκτονία. Αντίθετα, οι άνθρωποι με υψηλή αυτοεκτίμηση δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για δόξα, χρήμα, σεξ, αλλά για ηρεμία , δημιουργικότητα και υγιείς ανθρώπινες σχέσεις. Ξέρουν να δίνουν στον εαυτό τους, στους οικείους τους καθώς και στην εργασία τους. Δεν «καίγονται» για αναγνώριση και δεν τους απογοητεύει η απόρριψη.